For sale

IMOBILIARE DE LUX

tranzactii, investitii si administrare imobiliara

harta site    ro    en


  Parteneri
Birou notar public Ligia Somfalean - Notaris.ro
  Cauta
ID Cautat:  


Cuvinte cautate:


Cauta imobiliare

  Curs Valutar
EUR EURO:

EUR 3,6026 RON

USDDolar SUA:

USD 2,2541 RON

  Cumpara masina
Ai casa? Ia-ti si masina!


  Newsletter
Inscrieti-va la Newsletter-ul nostru pentru a primi mereu cele mai bune oferte si stirile esentiale de pe piata imobiliara romaneasca.
E-Mail:

     Stiri imobiliare

   Macheta casei dorite costa 300 de euro

[04-09-2006]
Cand se construieste o casa, cea mai mare curiozitate a proprietarului este cum va arata. Pentru linistea acestuia, cel mai bine este sa apeleze la confectionarea unei machete. Pentru a putea sa-ti dai seama cum arata o casa dupa ce este gata proiectul ai nevoie fie de cunostinte minime de arhitectura, fie de o imaginatie mult prea bogata pentru a putea vedea casa in cele mai mici detalii.

Cel mai bine o casa se poate vedea dupa macheta. „Machetele sunt utile pentru cei care nu pot sa-si dea seama din planuri cum va arata o constructie“, ne-a spus Cristian Vizdei, arhitect, realizator de machete. Macheta se face numai dupa proiectul facut de catre arhitect. Se realizeaza la scara exacta pana la cele mai mici detalii.

Ca timp de executie, confectionarea unei machete dureaza, in functie de complexitatea lucrarii, de la trei saptamani si se poate intinde pe parcursul catorva luni. Potrivit lui Cornel Horodinschi, un alt realizator de case in miniatura, numarul persoanelor fizice care apeleaza la serviciile sale este foarte mic.

„Clientii mei sunt reprezentati de firme de constructii, dezvoltatori de proiecte imobiliare, agentii imobiliare, birouri, precum si institutele de proiectare. Nici o persoana fizica nu a apelat la serviciile mele“, a precizat Cristian Vizdei.

Piata in crestere

Datorita exploziei de ansambluri rezidentiale, afacerea cu machete promite sa mearga din ce in ce mai bine. Ca pret, o macheta mai simpla, cum ar fi o vila cu parter plus etaj, costa aproximativ 300 de euro, a subliniat Cornel Horodinschi.

O casa obisnuita cu parter plus unul, doua etaje costa cateva sute de euro, un cartier de vile sau blocuri poate ajunge la cateva mii, in functie de dimensiuni si de gradul de detaliu. Veniturile celor care fac machete cresc de la an la an. „Piata machetelor a crescut anul trecut, fata de 2005, cu aproximativ 40%“, ne-a spus Cornel Horodinschi.

Pentru Cristian Vizdei, anul 2005 a adus o vanzare la casutele in miniatura cu 30% mai mult, comparativ cu 2004. Estimarile pentru anul in curs arata ca vanzarile la machete vor atinge cel putin cota valorii de anul trecut.

Persoanele fizice, comenzi timide

Chiar daca putini, Cornel Horodinschi a avut ceva clienti, persoane fizice, care nu au mai avut rabdare pana la finalizarea constructiei si au vrut sa o vada inainte, chiar daca facuta la scara mica. „Persoanele fizice reprezinta aproximativ 6-7% din totalul clientilor.

Acestea, de obicei, se ataseaza de o macheta cand o vad la o firma de constructii si o cumpara de la ea“, a adaugat Cornel Horodinschi. Dezvoltatorii de proiecte imobiliare prezinta si vand mult mai bine cu ajutorul machetelor.

Macheta foloseste unui constructor ca o reprezentare a ceea ce se doreste executat, dar de construit se construieste conform proiectului. „Macheta se face dupa proiect, dar poate fi de folos in timpul proiectarii pentru o mai buna intelegere a volumetriei si a relatiei intre propunere si existent“, a mai spus Cristian Vizdei.

De asemenea, daca un client care comanda o macheta doreste sa vada cum va arata casa, eventual poate face si modificari la proiectul initial inainte de a incepe constructia propriu-zisa. „Va scuti bani si timp. Daca apuca si construieste ceva, va fi mult mai greu sa modifice“, a mai spus Cornel Horodinschi.

Beneficiarii machetelor sunt in general mari firme de constructii, care vor sa aiba o prezentare de exceptie in fata clientilor sau la targuri de specialitate.

De zece ori mai putin

„Meseria pe care o practic este mai mult o pasiune. Am lucrat inainte de 1989 la Casa pionierului ca modelist, confectionam aero si navomodele. Pentru mine este un hobby“, a concluzionat Cornel Horodinschi.

In schimb, Cristian Vizdei spune ca „este o meserie ca oricare alta, necesita cunostinte in domeniu, respectiv de arhitectura, pasiune, rabdare si inventivitate. Daca exista toate acestea, rezultatele vor fi deosebite“.

Machetele si oamenii care le fac nu sunt apreciati, inca, la adevarata lor valoare la noi in tara. Dupa aderarea Romaniei la UE, meseria de machetist va fi mai bine apreciata, deoarece investitorii straini cu care am discutat inteleg mai bine de cat efort si pricepere este nevoie pentru realizarea unei machete.

Intrucat munca de machetist nu este apreciata, preturile sunt pe masura, adica mult mai mici decat in comunitatea europeana. „Pentru aceeasi macheta care costa la noi 500 de euro, in strainatate se platesc 5.000 de euro. In Romania, o macheta costa de zece ori mai putin decat afara“, a precizat Cristian Vizdei.

Case din lemn, caramida si hartie

Principalele materiale folosite la constructia caselor in miniatura sunt materialele plastice, hartia, lemnul, vopseaua, autocolantul. „In cea mai mare parte, materialele din care se realizeaza machetele nu costa nimic, intrucat sunt luate din deseurile reciclabile“, a explicat Cornel Horodinschi.

Sunt si anumite articole care nu se gasesc pe piata romaneasca si pe care machetistii sunt nevoiti sa le comande din strainatate. Principalele articole importate sunt copacii, gazonul, masinutele pentru cazul in care trebuie sa realizeze parcaje cu masini cu tot, precum si imitatia de caramida.

Pe parcursul realizarii unei machete se intalnesc cu situatii in care trebuie sa dea dovada de inventivitate. „Odata aveam nevoie de balustrade din inox. Am improvizat si le-am facut din sarma de la telul sotiei“, si-a amintit Cornel Horodinschi.

www.cotidianul.ro


Print  E-mail  Save as Doc

 

Alte articole din categoria curenta:
Un mall la Cimpulung Muscel, peste memoria lui Noica
Sistemul de case in leasing, de trei ori sub nivelul Europei
Business Park - un complex de birouri first class
Nou centru de afaceri in nordul Capitalei
Proiecte rezidentiale si pentru venituri reduse
Chiriile pentru locuintele statului cresc de patru ori
Cererea de case in Bucuresti este in continua crestere
Proiecte imobiliare in depourile si garajele Capitalei
Casele de clasa medie, cele mai profitabile
Spatii de birouri profitabile in sectoarele 1 si 2

 

  Oferte Speciale

Vila Dorobanti - Capitale
Vila Dorobanti - Capitale
Pret vanzare:1.500.000 EUR
Garsoniera Intercontinental
Garsoniera Intercontinental
Pret vanzare:58.000 EURPret chirie/luna:450 EUR
Spatii birouri zona Foisorul de Foc
Spatii birouri zona Foisorul de Foc
Pret vanzare:1.300.000 EURPret chirie/luna:7.500 EUR

Bicau      piata imobiliara | oferte imobiliare | stentor imobiliare | cariera | contact   
echipa | parteneri | asistenta juridica | sitemap


Copyright © CaseDeLux.ro 2005-2014
Developed by Web design Bucuresti

Anunturi imobiliare

Mortgage refinance Somfi Portal imobiliar   Constructii case   Masaj erotic Ansambluri rezidentiale   Constructii Case Ieftine   Oferte imobiliare reale   Imobiliare   Masini de vanzare   Agentie imobiliara Bucuresti   Oferte leasing imobiliar   Cabinet avocat   Spatii birouri   Garsoniere Bucuresti   Doua camere Bucuresti   Trei camere Bucuresti   Patru camere Bucuresti   Anunturi   Scouts   Company name generator   Structuri de rezistenta   Imobiliare Leasing masini Vasile Bucharest Taxi Predare leasing Dans Servicii IT Vanzare apartamente Dealer Suzuki Agentie modeling Corporation Construct Domenii Amenajari interioare Organizare evenimente Karcher Imobiliare Escort Dusseldorf Spatii comerciale Dans Lista de casatorie iPhone Retina Wallpapers Lift Servicii IT OSIM Loc de joaca